O vinárstve

Originálne víno pre originálnych ľudí

Toto vychádza z poznania, že každý z nás je jedinečný a neopakovateľný originál a toto si dovolím povedať aj o našich vínach. Sú originálne a majú svoju identitu.

Vieme, že naše víno nie je pre každého. Ľudia, ktorým bude chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že to víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter a originalitu každého vína.

Jednoducho hľadáme originálnych ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo takéto vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie.

Radoslav Frtús

zakladateľ, manažér, tvorca a držiteľ myšlienky

Lea Kašová

spolumajiteľka, mentorka, nadhľad, um a rešpekt

Stano Frtús

profesionál, zanietenec a detailista, správny človek na správnom mieste

„Na niektoré postupy máme iný názor, občas robíme kompromisy, ale tých rozporov nie je veľa.

Lebo čo sa týka výroby vína, sme na jednej vlnovej dĺžke a chutia nám rovnaké vína. „Každý sme úplne iný, ale tým si nastavujeme zrkadlo, čo je v prospech veci.“

história

Poľnohospodárstvo je v nás ukotvené viac ako 100 rokov.

história

Poľnohospodárstvo je v nás ukotvené viac ako 100 rokov.

Náš Prastarý otec Ján Víglaš z Čaky
1898 – 1979

pestoval už pred vojnou tabak a obilie. Ako prvý v dedine mal mláťačku na obilie a tabak sušil spôsobom, ako jeden z mála poľnohospodárov v tom čase.

Jeho syn Jozef 1928 – 2013

pokračoval v tradícii po roku 1989 a tam sa začal náš prvý kontakt s poľnohospodárstvom. Ako deti sme pracovali každý víkend na poli a vo vinici. Ručne sme okopávali a vylamovali kukuricu a vo vinici sme robili úplne všetko, ručne sme obracali seno pre kravy, ktoré starý otec choval a na traktore sme vedeli jazdiť od 10 rokov.  

Druhý starý otec Jozef Frtús
1918 – 2001

z Podlužian bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre nás bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.

Napriek tomu, že máme 80ha vlastnej ornej pôdy, vinice sme chceli vysadiť tam, kde to má väčšie opodstatnenie.

Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove a Benedektínsky mnísi si ju vybrali pre polohu, ktorá sa nachádza čisto na južnej časti svahu na úpätí Štiavnických vrchov. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne. Ak bolo toto miesto dobre pre Benediktínskych mníchov, priekopníkov vo vinohradníctve a vinárstve, verím, že bude dobré aj pre nás.

FILOZOFIA VINÁRSTVA

Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu.

Naše vinárstvo má svoju jasnú identitu a štýl s akým k vínu pristupuje. Je to cesta úcty a rešpektu voči hroznu, voči vínu a hlavne voči ľuďom, ktorí budú tieto vína piť.

OBJAVUJ

My chceme byť jedno z mála vinárstiev

a preto prinášame niečo čo spojí eleganciu, nápaditosť, štýl a identitu. Niečo, za čím si stojíme a čo patrí len tým čo si vážia sami seba, prácu iných a pitie vína je ich životný štýl.

„Naša prezentácia je iná. Netlačíme na pílu v tom, aké sú naše vína super, že by ste ich mali piť všetky, lebo toto je dobré a toto ešte lepšie.

Nie, nikoho nelámeme cez koleno, pretože z našej kolekcie si aj tak každý vyberie niečo iné, čo mu chutí.

Keď prechútnáte naše vína, nečakáme, že si od nás budete kupovať všetky, ale vyberie si to svoje. Také, pri ktorom medzi Vami a vínom preskočí iskra. Lebo to je to vaše víno.“

Vieme, že naše víno nie je pre každého

„Ľudia, ktorým bude chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom.

Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že to víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína, u nás také niečo nepripadá do úvahy.

Jednoducho hľadáme originálnych ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.“


TERROIR

Každá vinohradnícka oblasť, každý región má svoj jedinečný terroir. Ten náš, Terroir Tekov, sa rozprestiera na južných úbočiach Štiavnických vrchov, kde vulkány vyvrhli nielen lávu, z ktorej vznikli tvrdé horniny, ale aj sopečný popol, ktorý premieňa tú ohnivosť vulkánov do chutí vína.

Klimatické podmienky sú tu vynikajúce a náš terroir má jednu výnimočnú zaujímavosť: sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami. Tu naozaj platí, že hrozno je slnkom sladené a nocou korenené.

VINOHRAD

Kedysi sme si vinohrad prenajímali a hrozno kupovali. Naše vlastné vinohrady sme skupovali dlhých päť rokov, pretože sme chceli konkrétnu lokalitu a ďalšie štyri roky trvalo, kým nám vyrástol skutočný vinohrad. Tá námaha však stála za to a dnes po 10 rokoch máme víno z 13 hektárov našich vlastných BIO vinohradov v obci Rybník.

VÍNO

Plody sú ručne zberané a následne spracované. Každé víno má svoj gén, ale vplyv vinára je v ňom jednoznačne cítiť. Keď budú dvaja robiť to isté víno a dodržia postup, nemôžu urobiť zlé víno, ale každé bude iné. Prečo? Pretože ten druhý vinár určite nespraví kroky v takej postupnosti, ako prvý, a to je vlastne rukopis vinára. Na to, do akej kvality víno dokvasí, má vplyv veľa faktorov. Aby ste z dobrého vína spravili medailové, musíte mať skúsenosti, spraviť niekoľko chýb, vedieť, prečo ste ich spravili a neopakovať ich. A presne tak to robíme aj my vo Frtus Winery.

Pôda

Predvýsadbovú prípravu pôdy sme zahájili v roku 2019 dôkladným rozborom pôdy, na ktorý sme prizvali odborníkov na slovo vzatých, prof. Krausa a prof. Dlapu z Prírodovedeckej fakulty v Bratislave. Pôdne sondy sme robili až do hĺbky 2,5m na 12 miestach vo vinohrade. 

zavítajte k nám

vinohrady frtus winery

Odpútajte sa od všedných aktivít v areáli vinárstva a vinohradov Frtus Winery, kde víno, príroda a kvalita spolu vytvárajú originálnu harmóniu.

OBJAVUJ