Včely, ako hmyz citlivý na škodlivé látky, sú dôležitým indikátorom čistoty životného prostredia.
Keďže novovysadené vinohrady v Rybníku obhospodarujeme v biorežime, bolo pre nás celkom prirodzené obnoviť našu rodinnú tradíciu – chov včiel.
PRINÁŠAME VÁM MED Z BIO PRODUKCIE PRIAMO Z NAŠICH VLASTNÝCH VČELSTIEV
Med Frtus Winery je určený aj pre tých náročnejších zákazníkov, ktorí chcú mať med s plnou funkčnosťou. Okrem produkcie medu, včelích produktov a opeľovania ovocných stromov, ktorých máme vo vinohrade vysadených 120, sú včielky vo vinohrade dôkazom hospodárenia citlivého k životnému prostrediu.
Včielky z našich vlastných včelstiev sú pre nás aj zárukou nezávadnosti hrozna tam dopestovaného a vína z neho vyrobeného. Návštevníci vinohradu si tak môžu okrem degustačných zážitkov v peknej a čistej prírode odniesť nielen víno, ale aj ovocie a včelie produkty.
Rodina
ENORMNÉ ÚSILIE Z ÚPRIMNÉHO SRDCA
je pre nás nesmierne dôležité aby aj naše deti vedeli, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca a za každým produktom stoja hodiny, dni a niekedy aj mesiace či roky tvrdej práce. Oni rozhodovali o tom, akej farby budú nové úle pre naše včely a sami úle pomáhali maľovať. Neskôr pomáhali so starostlivosťou o úle aj včielky a spoločne sme stáčali med. Chceme, aby naše deti vyrastali v reálnom svete, nie len v tom digitálnom, a aby aj v dnešnej hektickej dobe vedeli, čo je v živote dôležité. Aby ten med bol pre ne niečo, čo berú za svoje. Niečo, k čomu sa budú môcť po zvyšok života vracať.
Hľadáme cestu ako naše deti priviesť k tradičným veciam a hodnotám,
naučiť ich tradičnému remeslu a zapojiť ich do celého procesu výroby tak, aby bol pre ne med niečo, do čoho vložili aj oni svoj čas, svoje zručnosti a od začiatku sa aktívne zapájali do vytvárania finálneho produktu.
MEDOVÉ LABORATÓRIUM
Antibakteriálne účinky
Antibakteriálne účinky medu sú známe už od nepamäti. Med vstrebáva vodu a vytvára tak nepriaznivé prostredie pre baktérie, ktoré v ňom nedokážu prežiť. Napríklad manukové medy z Nového Zélandu sú práve vďaka ich antibakteriálnym vlastnostiam považované za jednu z najviac cenených prírodných potravín sveta. Manuka med už neraz získal prívlastok kráľ medov a slúži aj ako akýsi zlatý štandard pre posudzovanie antibakteriálnych aktivít iných vzoriek medov zo sveta.
Ing. Juraj Majtán, DrSc.
Práve na základe dvoch druhov manukových medov boli posudzované aj naše medy priamo v Medovom laboratóriu Slovenskej akadémie vied. Rozbor robil Ing. Juraj Majtán, DrSc. z ústavu molekulárnej biológie SAV, ktorého Americká internetová platforma Expertscape zaradila na 8.miesto medzi najvýznamnejších svetových expertov vo výskume včielieho medu z celkových 14 583 hodnotených pracovníkov.
MIC
V Medovom laboratóriu na základe ich 20 ročného výskumu medu stanovujú takzvanú minimálnu inhibičnú koncentráciu (MIC). Ide o nariedenie medu, pri ktorom je ešte obsah antibakteriálnych látok dostatočný na zastavenie bakteriálneho rastu modelového bakteriálneho kmeňa Staphylococcus aureus, respektíve elimináciu baktérie. Čím je toto číslo nižšie, tým je vzorka medu aktívnejšia a má silnejší antibakteriálny účinok.
O NAŠOM MEDE
Náš agátový kvetový med získal na základe rozboru zlatú medailu a zaradil sa tak k medom s najvyššou antibakteriálnou aktivitou. Jeho MIC je na úrovni 4,5%, čo znamená, že rast baktérií zastavil už pri nariedení na 4,5% roztok (4,5 gramov medu do 100 ml vody). Striebornú medailu si odniesol náš repkový kvetový med s MIC na úrovni 9%.
Agátový kvetový med
Zlatá medaila
MIC 4,5 %
Agátový kvetový med
Strieborná medaila
MIC 9 %
“Len pre porovnanie, ak by sme mali iba takzvaný umelý med (iba cukorný roztok, bez látok z rastlín a výlučkov včiel) potrebovali by sme cca 42,5% roztok medu, čo je 10-krát viac ako v prípade vzorky medu s MIC 4,5%. Manukové medy mali hodnotu MIC okolo 6%, takže vzorky medov so zlatou etiketou sú rovnako, respektíve ešte o niečo účinnejšie ako manukové medy, čo je skvelý výsledok.”
zhrnul náš rozbor Juraj Majtán.
Peľ
Včelí peľ sú peľové zrná z rastlín, zbierané včielkami, určené k výžive včelstva. Tento pochádza z prostredia našich viníc, je zlatožltej farby, harmonickej vône a chuti. Včelí peľ má širokú škálu použitia pre zlepšenie vášho zdravia. Obsahuje živiny potrebné pre správne fungovanie ľudského organizmu a zlepšenie imunity.